Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Centrum voor Verantwoord Gokken 

zet zich in voor mensen met hiv. 

 
Hiv geeft de meeste mensen het schrikbeeld van de jaren ’80 en ’90. De tijd waar mensen massaal overleden aan aids. Uitgemergelde gezichten en donkere plekken op het lichaam (veroorzaakt door de kankersoort Kaposisarcoom). Een doodvonnis waar beroemdheden als Freddy Mercury en René Klein aan overleden. 
 
Dit schikbeeld speelt niet alleen bij mensen zonder hiv, maar ook voor mensen die net te horen hebben gekregen dat ze hiv hebben. Hiv wordt nog steeds hetzelfde gezien als aids en een zekere dood. 
 
En dat is niet vreemd, want sinds de vele campagnes die er draaide in het verleden, hoor je er tegenwoordig steeds minder over. Het beeld wat toen speelde is voor het grote publiek dus vaak nog het enige beeld wat bestaat. Omdat er weinig aandacht wordt gegeven door de media is hiv hierdoor bijna een ‘vergeten aandoening’. 


Toch overlijden er wereldwijd per jaar ongeveer 680.000 mensen door de gevolgen van hiv en aids. 

Wat is het verschil tussen hiv en aids?

Hiv en aids wordt veroorzaakt door hetzelfde virus. 

 
Het verschil tussen hiv en aids is de mate waarop hiv zich heeft ontwikkeld in het lichaam. Een persoon zonder hiv heeft gemiddeld tussen de 450 en 1600 CD4 waarde. CD4-cellen spelen een belangrijke rol in het afweersysteem. Hiv tast deze cellen aan. Heeft een persoon lang hiv zonder diagnose of behandeling, dan spreek je over aids, als bij deze persoon de CD4 waarde lager is dan 200. Iemand met een lage CD4 waarde, of aids, kan dus door een simpele verkoudheid al snel een longontsteking oplopen. 
 
Mensen die overlijden door aids, overlijden dus niet door het virus zelf, maar door andere ziekten waarvan zij niet meer kunnen herstellen. 
 
Krijgt een persoon medicatie voor hiv of aids dan zullen de CD4 waarde zich ook weer herstellen. Het herstelproces is bij mensen met aids alleen wat langer.  
 

Hiv discrimineert niet

In de jaren ’80 en ’90 zag je vooral beelden van homomannen die overleden door de gevolgen van hiv en AIDS. Hiv wordt dan ook vaak gezien als een ‘homoaandoening’ voor mannen met een losbandig seksleven die seks hebben met andere mannen, of een ‘te ver van je bed show’ omdat hiv vooral in Afrika nog als probleem wordt gezien. 
 
Maar wist je dat:
 
51% van de mensen met hiv, wereldwijd, vrouw is? 
Dat er juist vaak bij vrouwen of heteromannen een late hiv diagnose is
omdat de meeste doctoren niet denken aan een hiv diagnose wanneer zij met hiv-gerelateerde klachten (hiv-indicator aandoeningen) aankloppen? 

Iedereen kan hiv krijgen. Niet alleen mannen die seks hebben met mannen (MSM), mensen uit Afrika of drugsverslaafden. Hiv discrimineert niet. 

Wij staan sterk voor mensen met hiv

 
Centrum voor Verantwoord Gokken wil meehelpen om het stigma rondom hiv te doorbreken door hiv bespreekbaar te maken, óók op de werkvloer. Donaties te doen aan belangrijke onderzoeken, zoals hiv genezing, en meer awareness te creëren rondom hiv. Ook willen wij ons vooral richten op de onzichtbare groep: vrouwen met hiv. 

Hiv is nu goed te behandelen. Door de medicatie die beschikbaar is hebben mensen met hiv een even hoge levensverwachting als mensen die geen hiv hebben. Ook zorgt de medicatie ervoor dat het virus gaat ‘slapen’ en niet meer meetbaar is in het bloed. 
Hierdoor kunnen mensen die hiv medicatie gebruiken, hiv niet meer overdragen aan anderen.
 

De boodschap is dus ook N=N, Niet meetbaar is Niet overdraagbaar. 

 

N=N zorgt er onder andere voor dat:

Zwangere vrouwen met hiv, hiv niet kunnen overdragen aan hun ongeboren kind 
Mensen met hiv, tijdens een vaste relatie, geen condoom of andere voorbehoedsmiddelen hoeven te gebruiken 
(natuurlijk is er wel altijd nog kans op andere SOA’s)
Er geen speciale protocollen nodig zijn om mensen met hiv te behandelen, 
zoals extra beschermingsmaatregelen, tijdens bijvoorbeeld een operatie of tandartsbezoek 
Alleen heeft nog niet iedereen met hiv toegang tot medicatie of wordt hiv pas in een laat stadium ontdekt, waardoor mensen te lang rondlopen met een actieve hiv aandoening. 
 

Hier gaan wij wat aan doen! 


Wij willen hiermee: 
Het stigma rondom hiv te verminderen. 
Mensen laten inzien dat hiv niet discrimineert
Mee helpen hiv medicatie beschikbaar te maken voor iedereen in de wereld
Meehelpen aan hiv-genezing door financiële bijdragen aan campagnes en onderzoeken
Dat er 0 nieuwe mensen met hiv bijkomen  
Laten we er samen voor zorgen dat hiv net zo normaal wordt als de gewone verkoudheid.
 
Zodat iedereen zich realiseert dat hiv, je laten testen op hiv, of omgaan met iemand met hiv, niet iets is om je voor te schamen of bang voor te zijn. 

Wil je nu al een donatie doen? 

 

Of heb je een idee voor een project of campagne die we kunnen ondersteunen? 

 

 
©2023 Alle rechten voorbehouden COOKIEBELEID INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF